Thursday, 8 December 2011

Mitä maitoa taaperolle?




Apua! Tuskailen maitoasioita. Ne ovat mietityttäneet minua jo pitkään Pienen pienen laktoosiherkkyyden kanssa. Mikä maito olisi sopivaa pienelle lapselle? Tätä kysyttiin myös uusimmassa Vauva-lehdessä (12/11) kysymyspalstalla, ja järkytyin vastauksesta (anteeksi Vauva-lehti, olen muuten suuri fanisi!). Katsotaanpa asiaa vähän tarkemmin.

Vauva-lehdessä siis kysyttiin, mikä maito olisi sopivaa pienelle lapselle. Ja arvatkaa, mitä asiantuntija tähän vastasi?! RASVATON maito!!! Olen järkyttynyt! Rasvaton maito on kaikista maidoista eniten prosessoitua, aiheuttaa kaikista pahimmat laktoosivaivat ja johtaa pahimmillaan laktoosi-intoleranssiin. Tämä laktoosi-intoleranssi tuntuukin olevan meillä Suomessa oikea kansantauti: monissa muissa maissa siitä ei ole koskaan kuultukaan. Rohkenen syyttää tästä ainakin osittain prosessoitujen maitotuotteiden runsasta käyttöä (ja terveysviranomaisten suosituksia, joita suurin osa ihmisistä ei kyseenalaista). Siksi ihmettelen suuresti, että asiantuntijat suosittelevat sitä vedenmakuista litkua pienille lapsille. (Anteeksi kärkäs kieleni, tämä asia herättää minussa suuria tunteita!)

Kärsin itse erittäin pahoista laktoosivaivoista vuosikausia. Perheessämme juotiin aina vain ja ainoastaan rasvatonta maitoa. Kun lähdin vaihto-oppilaaksi Ranskaan ja Hollantiin, loppuivat laktoosivaivani kuin seinään. Join siellä normaalia maitoa ilman ongelmia. Huomasin tämän myös muilla matkoillani: vain Suomessa kärsin ikävästä maitovaivasta. Nykyään kartan sekä rasvatonta- että kevytmaitoa, ja juon vain sinistä luomu-maitoa. Muuten syön maitotuotteita (juustoja ja jogurtteja) normaalisti, eikä vatsani oireile laisinkaan. Rasvattoman maidon aiheuttamista haitoista "ei ole virallista tutkimusta", mutta olen kuullut tätä samaa monelta muulta.

Mikä rasvattomassa maidossa sitten mättää ja nostattaa tunteitani niin kovasti?! No, se on juuri sen epäluonnollisuus (ja mielestäni myös epäterveellisyys).  Rasvaton maito käy läpi kovan teollisen prosessin. Rasva poistetaan, ja samalla poistuu rasvaliukoinen D-vitamiini, jota maidossa on luonnostaan! Silloin myöskään kalsium ei imeydy maidosta, joten D-vitamiinia on tietysti palautettava maitoon (tämäkin D on tietysti teollisesti valmistettua D:tä!!!). Eikä tämä D-vitamiini imeydy yhtä hyvin, kuin maidosta, jossa on maidon luonnollista rasvaa. Ja huomatkaa, äidinmaidonkorvikkeet ja Muksu-maidot ovat kaikki tehty rasvattomasta maidosta! Noh, mitä tekevät nämä lastenmaitojen valmistajat? Keksivät lisätä rasvattomaan maitoon erilaisia kasvirasvoja korvaamaan rasvanpuutteen! En voi ymmärtää tätä järjettömyyttä. Lisäksi neuvolat suosittelevat näitä maitoja lapsille, vaikka sen sijaan taaperot voisivat juoda luomumaitoa ja saada siitä tarvitsemansa kalsiumin ja luonnollisen D-vitamiinin.

Kuka vielä muistaa, että maito tulee lehmästä?

Pienen pienen vatsavaivat alkoivatkin, kun ystävieni innoittamana aloin tarjoilla hänelle Muksu-maitojuomaa (pyydän anteeksi myös ystäviltäni tämän kritiikin). Yöt menivät hulinaksi, ja parin viikon jälkeen ymmärsin miksi. Jätin juomat pois, ja Pienen pienen vatsa palasi normaaliksi. Nyt olen pitänyt taukoa maidon antamisessa, mutta vastedes annan pojalleni vain luomumaitoa ja muita mahdollisimma vähän prosessoituja tuotteita. Jospa hänen vatsansa kestäisikin niitä? Mielestäni on myös turha pelätä maidon sisältämää rasvaa, jos muuten lapsen ruokavalio on runsaasti kasvirasvoja sisältävä. Kohtuus kaikessa, sanon minä!

Posted by Mama Ulla

3 comments:

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

    Mitetityttämään jäi kuitenkin... Rasvattomassa maidossa on siis (muistaakseni) n 0,1% rasvaa, kevytmaidossa.. No en muista paljonko, mutta enemmän. Mutta eikö kevystmaito (juuri se sininen) ole kuitenkin myös prosessoitua? Kesiä maalla viettäneenä ja maitoa "suoraan" tissistä juoneena käsittääkseni käsittelemättömässä maidossa on kuitenkin vielä paljon enemmän rasvaa (niin paljon että pinta on paksua kermaa). Eli kevytmaitoa on myös kuitenkin käsitelty? Vai? Entäs sitten punainen, täysmaito? Sitä ei kuitenkaan taida löytyä luomuna? Olen tähän saakka ostanut rasvatonta luomumaitoa. Rasvatonta juurikin neuvolan suosituksesta. Lidl kauppaan on nyt myös ilmestynyt edullista luomumaitoa. Se on kuitenkin homogenoitua ja saksasta. Tässähän menee jo ihan sekaisin että mikä nyt on sitä parasta. Ja miksi käsittelemätön tuoremaito maksaa niin paljon?


    Huh.

    :)

    ReplyDelete
  2. Hei Minttu ja kiitos kommentista!

    Surullista, että Suomesta ei saa tuoremaitoa :(. Kaikki maidot ovat Suomessa pastöroituja, joten vähiten käsitelty maito on homogenoimaton luomumaito. Punaista maitoa ei saa vielä luomuna, mutta minusta sininen on parempi vaihtoehto kuin rasvaton. Juuri tämän D-vitamiiniasian takia :).

    Hyvä, että aihe herättää keskustelua ja ajatuksia!

    t. Mama Ulla

    ReplyDelete
  3. Mä luin saman Vauva-lehden jutun ja ihmettelin myös. Me ei olla tosin vielä edes aloitettu tavallisen maidon juontia (poika 11 kk), joten en ole vielä asiaan paneutunut kunnolla. Mut eka ajatus oli, että miksi maidon pitäisi olla rasvatonta?

    ReplyDelete