Saturday, 4 February 2012

Taaperon ruokaviikko

Heipä hei pitkästä aikaa! Aika vaan hurahtaa ohi, eikä millään ole aikaa joka päivä, tai edes joka viikko, kirjoittaa tänne. Nyt kuitenkin olen niin tärkeän asian kanssa liikenteessä, että on ihan pakko repiä tunti tai pari aikaa kirjoittamiselle.

Olemme äitiystävieni ja tuttujeni kanssa jatkuvasti tuskissamme, kun puhumme taaperoittemme ruokailutottumuksista. Mitä tarjota nirsolle taaperolle, jonka makumieltymykset vaihtelevat, jopa päivittäin!? Siksi päätimme koota tähän viikon ruokalistan taaperolle. Ruokia kannattaa tehdä aina iso satsi kerrallaan, laittaa ylijäävä osa pakastimeen valmiina annoksia seuraaviksi päiviksi.

Pienen pienelle maistuu aina vanha kunnon nakkikeitto! Tällä reseptillä teen viisi annosta, joista osan laitan pakkaseen. Pienen pieni ei vielä suostu syömään voimakkaan makuisia ruokia, joten käytän vain vähän mausteita.

Pienen pienen nakkikeitto (5 annosta)

5 kpl HK:n Aito-nakkeja
5 pientä perunaa
2 porkkanaa
1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 tl tomaattipyreetä
1/2 luomu kasvisliemikuutio
n. 1/2 litraa vettä tai tarpeen mukaan enemmän
(1 pieni sipuli)
1 rkl oliiviöljyä

Paloittele vihannekset ja nakit pieniksi paloiksi. Lämmitä oliiviöljyä paksupohjaisessa kattilassa ja lisää sinne porkkanan ja perunan palat. Jos laitat sipulia, kuullota se ensin. Kuulota vihanneksia hetki ja lisää vesi. Liuota veteen kasvisliemikuutio, ja anna kiehua kunnes vihannekset pehmenevät. Sitten lisää nakit, persilja ja tomaattipyree. Anna kiehua vielä n. 5 minuuttia, kunnes nakit ovat kypsiä. Keitto on valmista nopeasti, ja maistuu hyvältä :). Aito-nakkipaketista ylijäävät nakit kannattaa myös pakastaa seuraavaa keitontekoa varten.

Lihapyörykät maistuvat myös usein lapsille, ja niin myös meillä. Tein viime viikolla jättiannoksen lapsen makuun sovellettuja lihapullia. Ne on helppo pakastaa ja napsaista rasiasta aina muutama ruokahetken koittaessa. Tästä seoksesta tulee todella iso määrä lihapullia, ainakin 20 kpl. Jos haluat taikinaan lisää makua, laita mausteeksi esim. fetajuustoa, jauhelihamaustetta, valkosipulia tai enemmän sipulia. Joskus olen tehnyt lihapullia niin, että mausteiden ja sipulin sijaan olen laittanut taikinaan pussillisen ranskalaista sipulikeitto ainesta. Silloin on myös tullut maistuvia pullia!

Lihapyörykät taaperon makuun

500 g naudan jauhelihaa
1 pieni sipuli silputtuna (voit kuullottaa sipulin ennen taikinaan lisäämistä, jos haluat)
1 rkl tomaattipyreetä
2 dl kermaviiliä
1 muna
1 dl korppujauhoja
2 rkl oliiviöljyä
2 tl paprikamaustetta
suolaa ja pippuria tarpeen mukaan

Sekoita kermaviili ja korppujauhot, ja anna turvota hetki. Lisää seokseen muna ja kaikki mausteet. Sekoita huolellisesti ja lisää joukkoon jauheliha. Vaivaa takina tasaiseksi käsin. Muotoile taikinasta pieniä pullia uuninpellille ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, tai kunnes pullat ovat ruskistuneita pinnalta. Tarkasta kypsyys. Tarjoile esim. spagetin tai perunan kanssa, kastikkeella tai ilman.





Lisää reseptejä tulossa...

mama Ulla

No comments:

Post a Comment